onsdag 17. desember 2008

Joomla i farta - behov for konsolidering og sertifisering

De som kjenner meg vet at vi i Web Totalservice jobber mye med Joomla i tillegg til å jobbe med andre publiseringsverktøy og webdesign generelt. Vi er glad for at vi i sin tid gjorde det strategiske valget om å bruke Joomla for små og mellomstore websider.

I skrivende stund finner du over 4200 tillegg til Joomla på Joomla Extensions. Det er mindre enn 1 år siden det samme tallet var 1800!

Det dukker opp nye firmaer og enkeltmannsforetak som paddehatter, men det er ganske langt mellom de seriøse. Mange påstår at de kan Joomla. Min påstand er at det meeeeget få som virkelig kan Joomla. Selv i grunninstallasjonen er det så mange muligheter og innstillinger at selv undertegnede lærer noe nytt nesten hver eneste dag. Når du da i tillegg tar med over 4000 tilleggsprogrammer så sier det seg selv at det ikke er mulig for en enkelt person å ha oversikt over alle muligheter.

Min spådom er at denne tendensen bare vil forsterke seg i de neste årene. Joomla vokser og det kommer fler og fler tilbydere innen design, programmering, kurs og support for Joomla. Det finnes en del seriøse firmaer som vet hva de holder på med, men mengden av Petter Smart bedrifter som tilbyr websider med Joomla er mange - og økende. Vi merker dette selv i vårt firma. Vi får fler og fler henvendelser om å "repparere" andres feil. Vi har til og med ha vært nødt til å opprettet et eget produkt for Joomla support for å møte dette økende behovet.

For å møte dette fragmenterte markedet så spørs det ikke om de seriøse aktørene etterhvert bør organisere seg. Det er i hvert fall den vanlige utviklingen i alle markeder og bransjer som møter den samme utviklingen som Joomla leverandører nå er inne i. Ved å starte en leverandørforeninger som stiller litt krav til medlemsskap og hvor medlemsskap koster litt kan man få samlet de seriøse leverandørene under en merkevare. Jeg tror ikke Joomla i Norge er det rette forumet for dette. De skal i prinsippet være for alle.

En annen ting som vil fremtvinge seg etterhvert er sertifisering for Joomla. Det temaet var sterkt debatert på Joomla sitt forum for noen år siden. Jeg tror den debatten vil tvinge seg frem igjen, men den må nok tas på et overordnet internasjonalt nivå. Man kan tenke seg sertifisering i Joomla programmering, Joomla design, Joomla opplæring - ja til og med sertifisering av Joomla leverandører.

Ingen kommentarer: